25.5.11

Į "Kitą pasaulį" lydint Depeche mode muzikai

 


Iš žiemos prisiminimų, kelionės į BBG spektaklį "Kitas pasaulis", kuris, iki šiol, užgrojus Depeche mode muzikai išnyra prieš akis...  
Su pirmais grupės Depeche mode dainos „Black day“ akordais scenoje pasirodę apoloniško žmogaus kūno siluetai, mažais žingsneliais tarsi šnabždėjo spektaklio „Kitas pasaulis“ prologą.  „Šokio teatro“ salėje atmosfera kaito, hipnotizavo ir leido užsimiršti. „Baltijos baleto grupės“ spektaklio premjera sulaukė pilnos salės žiūrovų, kurie, visą spektaklį negailėjo ovacijų. 
Iš tiesų, šiuolaikinio baleto spektaklis sugebėjo išnešti į kito pasaulio teritoriją – šiek tiek pažįstamą, savą, jau girdėtos muzikos garsų palydėtą ir tuo pačiu visiškai nepatirtą, neregėtą. Video instaliacijos, muzika, scenografija, kostiumai ir judesio ryšys audė bendrą šokio spektaklio scenarijų, kur kulminacijos keitėsi lengvomis it balerinos kūnas atomazgomis. Futuristinio spektaklio stilistika iš karto bylojo apie neįprastą reginį, kur klasikiniai baleto elementai susilieja su modernaus šokio detalėmis, o gerai žinomos Depeche mode grupės  dainos asocijavosi su kažkuo savu ir saugiu.
Pagrindinai grupės Depeche mode hitai, tokie kaip „Little 15“, „Walking in my shoes“, In Your Room“, „Personal Jesus“, I Feel Love“, It‘s no good“, „Dream on“, „Wrong“ ir kiti, visą spektaklį lydėjo šokėjus, kurie užpildė ne tik melodiją, bet ir, besikeičiant etiudams, sekė vis kitokias istorijas. Kaip bebūtų keista, klasikiniai baleto judesiai, iš pažiūros lengvi balerinų kūnai, lydimi sunkesnės muzikos, kūrė harmoningą visumą. Vienoje scenoje dažnai šokami diptikai, triptikai ar masinės scenos vienu metu gebėjo sukurti skirtingas siužeto linijas.
Čia atliekami klasikiniai baleto judesiai, tokie kaip plie, developpe, entrechat, jetes ir kiti, papildyti modernaus šokio subtilybių. Publikos ovacijos palydėdavo beveik kiekvieną atskirą pasirodymą, kurie ėjo vienas po kito besikeičiant Depeche mode dainom. Šokėjai sklandė tarsi beorėje erdvėje, o futuristinio stiliaus kostiumai, šaltos veido išraiškos vertė patikėti Jų kuriama tikrove.
Pabaigai pasirinktas itin tinkamas kūrinys „Enjoy the silince“ įjungė tylą po dvi valandas trukusio muzikos ir reginio euforijos. „All I wanted, all I needed is here in my arms, words are very unnecessery...“ (angl.k. – „ visa ko norėjau, visa ko reikėjo yra čia, mano rankose, žodžiai visai nereikalingi...“) taikliai, be žodžių pabaigė kitokio pasaulio vizijas ir „išsijungė“.
Režisierės ir choreografės Marijos Simonos Šimulynaitės spektaklis – tai debiutuojančios „Baltijos baleto grupės“ pasirodymas, kuriame šoka būrys profesionalių baleto šokėjų.
Pernai gruodį pirmą kartą kolegoms ir plačiajai publikai prisistačiusios trupės pagrindą sudaro M. K. Čiurlionio meno mokyklos mokiniai, suvienyti entuziazmo ir noro šokti Lietuvoje, taip pat – Latvijos, Rusijos, Estijos artistai. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą